Eki 2015
Deprem tehlikesine karşı önleyici tedbirler

DEPREM ÖNCESİNDE NE YAPILMALI?

• Kolay ulaşabilecek bir yerde yangın söndürücü, el feneri ve yedek pil bulundurulmalı.
  • İlk yardım konusunda eğitim alınmalı.
  • Su, elektrik ve gaz vanalarının yeri ve nasıl kapanacağı öğrenilmeli.
  • Ailenizle depremden sonra nerede buluşacağınız konusunda plan yapılmalı.
  • Düşme tehlikesi olduğundan raflara ağır cisimler konulmamalı.
  • Ağır eşyalar ve aydınlatma unsurları (avize, abajur gibi)  yere veya duvara sabitlenmeli.
  • Okulda veya işyerinde deprem planı öğrenilmeli.

DEPREM ESNASINDA NE YAPILMALI?

• Sakin olunmalı, bina içerisindeyseniz içeride, dışarıda iseniz dışarıda kalınmalı.
  • Eğer bina içeride iseniz, binanın merkezindeki bir duvara yaslanılmalı veya sağlamlığından emin olunan bir eşyanın yanında çömelir pozisyonda oturulmalı. Pencerelerden ve dış duvarlardan uzak durulmalı.
  • Dışarıda iseniz, açık alanlarda durulmalı, elektrik hatlarından, binalardan ve binalardan düşebilecek herhangi bir şeyden (kiremit, tuğla vb.)  uzak durulmalı.
  • Kibrit, mum ve çakmak kullanılmamalı, bu durumda kopuk gaz hatlarından sızan gazlar büyük tehlikeler oluşturabilir.
  • Arabada iseniz, araba durdurulmalı ve deprem bitene kadar arabanın içinde kalınmalı.
  • Asansörler  kullanılmamalı, asansörde iseniz dışarısının güvenliği kontrol edilmeli ve imkan varsa hemen dışarı çıkılmalı.

DEPREM SONRASI NE YAPILMALI?

• Kendiniz ve yanınızdakiler kontrol edilmeli, herhangi bir yaralanma var ise ilk müdahale yapılmalı.
  • Su, elektrik ve gaz hatları kontrol edilmeli, eğer hasar var ise vanalar kapatılmalı, şalter indirilmeli. Gaz kokusu olup olmadığı kontrol edilmeli, koku var ise bütün camlar açılmalı ve derhal bina terk edilmeli, yetkililere haber verilmeli.
  • Radyo açılmalı, telefon acil bir durum olmadıkça kullanılmamalı.
  • Hasarlı binalardan uzak durulmalı.
  • Kırık cam ve yıkıntılardan uzak durulmalı, bot veya sağlam bir ayakkabı giyilmeli.
  • Hasarlı alanlardan uzak durulmalı.
  • Eğer işte veya okulda iseniz, acil durum planına ya da yetkili kişinin talimatlarına uyulmalı.
  • Artçı şoklara hazır olunmalı.
  • Sahil ve plajlardan uzak durulmalı. Depremden sonra tsunami oluşabilir ve kıyıda ölümcül etkilere sahip olabilir.