Gıda ve tarım endüstrisinde doğal bilesenlerin verimli şekilde elde edilmesi, bilim insanlarının yoğunlaştığı alanlardan biri olmaya devam ediyor. Aralarında İstanbul Teknik Üniversitesi'nin bulunduğu uluslararası bir araştırma ekibi, Prof. Dr. Didem Saloğlu Dertli'nin de içinde bulunduğu bir ekip, karabiber (Piper nigrum L.) içerisindeki tanen bilesenlerinin mikrodalga destekli ekstraksiyon (MAE) yöntemiyle elde edilmesini optimize etmek için ileri düzey yapay zeka modellerini kullandı.
Mikrodalga destekli ekstraksiyon (MAE) sisteminde toplamda 30 farklı deneysel koşul test edilerek gelişmiş algoritmalarla tanen miktarının en yüksek seviyeye ulaşmasının yolları analiz edildi. Geleneksel yöntemlere göre daha düşük maliyetle, daha kısa sürede ve daha verimli tanen ekstraksiyonu yapılmasını mümkün kılan bu teknik, gıda, ilaç ve kozmetik endüstrilerinde büyük bir potansiyel taşıyor.
Bu yöntemin gelecekte farklı bitkisel özlerin elde edilmesi ve doğal antioksidanlarla zenginleştirilmiş yeni nesil gıda ve ilaç formülasyonlarının geliştirilmesi için kullanılabileceği belirtiliyor. Gelecek araştırmalar, farklı makine öğrenmesi algoritmalarının entegrasyonu ve sürecin endüstriyel ölçekte uygulanabilirliğini değerlendirmeyi amaçlıyor. Bilim insanları, bu gelişmiş tahmin modellerinin daha geniş bir yelpazede doğal bilesenlerin ekstraksiyonunda devrim yaratabileceğini öngörüyor.
Makaleye buradan ulaşabilirsiniz!
